Menu Sluiten

Kokosvezel

De naam zegt het al: vezel van kokosnoten. Dit substraat wordt vaak gebruikt op dezelfde manier als potgrond. Sommige mensen gebruiken het door elkaar, anderen gebruiken het als vervanger.
Kokosvezel is afkomstig van de vezels in de kokosnoot tussen de schil en het eetbare binnenste. De vezels variƫren tussen de 10 en 30 cm in lengte en hebben verschillende toepassingen, waaronder deurmatten, matrassen, isolatie in voertuigen en touw. Alleen de erg korte vezels worden gebruikt als substraat.
Een bijproduct van de productie van kokosvezel is mulch, wat wij kennen als kokoschips. Deze worden gebruikt als bodembedekker of in substraatmix.
Kokosvezel heeft als voordelen dat het beter water opneemt dan potgrond en milieuvriendelijker is. Ook kun je het in geperste blokken kopen, die nemen minder ruimte in dan een grote zak potgrond.
Een nadeel is dat kokosvezel van zichzelf geen meststoffen voor de plant bevat. Daarnaast is het riskant om een kamerplant op pure kokosvezel te zetten, omdat de dichtheid van kokosvezel erg hoog is en niet voldoende zuurstof doorlaat voor de wortels. Het is dus zaak om uit te kijken naar een kant en klare zak met toevoegingen, of zelf toevoegingen door je kokosvezel te mixen.