Menu Sluiten

Potgrond

Potgrond is wat de meeste mensen gebruiken voor hun kamerplanten. Bestanddelen zijn o.a. tuinturf, veen, tuinstrooisel, soms klei en zand, en soms zit er perliet in verwerkt. Iedere zak potgrond is bestemd voor ander gebruik (buiten vs binnen, potgrond voor anthuriums, voor vleesetende planten, voor orchideeën, etc.) maar ze hebben één ding gemeen: het is allemaal op basis van turf.
Wat is er mis met turf? Turf is een pre-fossiele brandstof. Dat betekent dat hoewel het niet zo diep zit en niet tot olie geperst is, het wel voor duizenden jaren aan plantenafval bevat. Net als in aardolie ligt er ook in turf heel veel CO2 opgeslagen. Op de bovenlaag zijn meestal fantastische natuurgebieden ontstaan die putten uit deze vruchtbare laag.
Dus wanneer wij turf willen gebruiken, moeten we de natuurgebieden erboven vernietigen en het turf verwijderen. Hierbij komt veel CO2 vrij en dit draagt dus bij aan het broeikaseffect. Daarnaast is turf, net als aardolie, geen duurzame brandstof en hebben we er niet oneindig veel van.
Dat gezegd hebbende werkt potgrond erg goed voor onze tuinen en onze kamerplanten, juist omdat het zo vruchtbaar is. Ook is het overal verkrijgbaar en goedkoop. Dat maakt dat het door veel mensen nog steeds gebruikt wordt.