Menu Sluiten

Trips

Als je planten in huis hebt, krijg je er vroeg of laat gegarandeerd mee te maken: trips. In Nederland noemen we ze ook wel onweersbeestjes. Deze insecten gaan soms op jouw geliefde tropische planten wonen om er vervolgens alle leven uit te zuigen. Wat zijn dit voor insecten, hoe herken je ze en wat kun je eraan doen?

Trips zijn kleine insecten van nog geen millimeter lang met gerafelde vleugels. Er zijn ruim 7400 verschillende soorten trips verspreid over de hele wereld. Dat laat een beetje zien hoe hardnekkig deze beestjes zijn. Wat je misschien nog niet weet, is dat deze insecten zich niet beperken tot planten. Sommige soorten eten ook dieren of zelfs schimmels. Trips voeden zich door in de cellen van planten (of dieren) te prikken en de inhoud eruit te zuigen. Dit veroorzaakt veel schade. Onder de juiste omstandigheden kunnen trips zich extreem snel vermenigvuldigen en uitgroeien tot een ware plaag.

Trips herkennen

Omdat trips zo extreem klein zijn, is het belangrijk om je planten regelmatig te controleren op deze insecten. Als je controleert moet je letten op larven en volwassen exemplaren. Trips-larven zijn langwerpig en wit of beige van kleur. Ze hebben geen vleugels. Volwassen trips zijn donkerbruin tot zwart en hebben vleugels.

Trips-schade aan je plant

Vaak is de schade die trips aan je plant doen, sneller zichtbaar dan de insecten zelf. Het is dus goed om te weten hoe een aangetaste plant eruit kan zien. Op dit blad van een Monstera deliciosa kun je zien hoe de schade van de larven zichtbaar is. Gele vlekken, donkere punten en na verloop van tijd donkere vlekken op het blad zijn duidelijke signalen dat trips jouw plant hebben gevonden. Op dit blad zie je de larven duidelijk zitten in de vorm van witte puntjes. Als je dit ziet, is het hoog tijd om te bestrijden! Doe je dit niet, dan verliest de plant zijn bladeren, stopt de groei en uiteindelijk zal de plant doodgaan.

Levenscyclus

Voor de bestrijding is het belangrijk om te weten hoe de levenscyclus van deze insecten eruitziet. Volwassen trips leggen eieren op of in bladeren of groeiknopen van je plant. Daar komen larven uit die beginnen met zich te voeden door de sappen uit jouw plant te zuigen. De larven hebben twee groeistadia: in het eerste stadium voeden ze zich actief, in het tweede stadium laten ze zich op de aarde vallen om een plekje te zoeken waar ze veilig uitgroeien tot volwassen trips. Wanneer de temperaturen hoog zijn, kan deze levenscyclus binnen twee weken volbracht zijn. Bij normale temperaturen hebben trips zo’n acht levenscycli per jaar, gemiddeld één cyclus per 6,5 week.

Bestrijding

Trips zijn heel moeilijk om te bestrijden. Helemaal verdwijnen zullen ze waarschijnlijk nooit: vroeg of laat zul je er weer ergens op je planten één tegenkomen. Maar dat betekent niet dat je hulpeloos moet toekijken hoe ze je planten opeten. Mik op het controleren van de uitbraak.

Zodra je schade ziet, is het belangrijk dat je de plant nauwkeurig gaat bekijken. De zaklamp van je telefoon kan daar enorm bij helpen. Als je tripslarven aanraakt zullen ze bewegen, zo kun je er zeker van zijn dat het bijvoorbeeld geen stof is wat je ziet.

Een eerste stap is het sprayen met bestrijdingsmiddelen. Ik ben zelf een voorstander van biologische producten. Ik maak mijn eigen spray met een theelepel koudgeperste neem-olie, een theelepel afwasmiddel en een theelepel baking soda. Dat mix ik goed door elkaar en voeg ik toe aan een liter water. Deze mix gebruik ik direct na het mixen voor het afnemen of insprayen van mijn planten. Het mooie van deze mix is dat het ook preventief werkt. Als je dit regelmatig doet zullen trips niet veel schade kunnen aanrichten.

Als dit voor jou niet werkt en de kolonie groeit, dan zijn er verschillende alternatieven om te overwegen. In tuincentra en online heb je verschillende bestrijdingsmiddelen. Sommige mensen geven daar de voorkeur aan. Ik maak daar zelf geen gebruik van.
Een andere mogelijkheid is het uitzetten van roofmijten. Deze insecten voeden zich met tripseitjes en -larven. Roofmijten zijn niet goedkoop, maar in mijn ervaring wel erg effectief. Ik zet de roofmijten direct uit nadat ik ze heb ontvangen, op de aarde in de plantenpotten. Doe dit niet alleen bij de geïnfecteerde planten, maar ook bij de planten die gezond lijken. Trips kunnen zich namelijk erg snel verspreiden door je huis. De roofmijten blijven netjes in de aarde van je planten en sterven uit wanneer er geen voedsel meer is. Prettige bonus: ik merk dat ik sinds het uitzetten van roofmijten ook geen rouwvarenvliegjes meer heb!

Wanneer neem-olie en roofmijten voor mij niet werken, heb ik een troef achter de hand: Edialux Conserve Garden. Dit is een insecticide met dezelfde werkzame stof als antivlooienpillen voor je huisdier. Het verlamt de trips en maakt ze dood. Lees bij gebruik van dit middel nauwkeurig de instructies, het is een paardenmiddel! Ik gebruik het zelf alleen bij uiterste noodzaak.

Ik hoop van harte dat je iets van deze informatie hebt opgestoken. Voor meer achtergrondinformatie loont het om dit artikel van de Universiteit van California te lezen!